top of page
TOP

O rybách
z našich rybníkov

Venujeme sa predovšetkým chovom pstruhov od výteru samíc, cez oplodnenie ikier až po starostlivosť malých rybičiek, ktoré poctivým kŕmením kvalitných krmív narastú do veľkosti konzumných pstruhov. Okrem týchto rýb u nás v rybníkoch nájdete aj sezónne či celoročné živé sladkovodné ryby ako sú: Kapor, Amur, Šťuka, Sumec, Jeseter alebo veľmi lahodný Zubáč .

PSTRUH DÚHOVÝ

Druh ryby: sladkovodná,  
Pôvod: Slovensko,  
Produkt: poctivé rybie mäso

Mäso: podobne ako losos oranžovkasté mäso, biele maso

Mäso je vhodné pre ľudí s histamínovou intoleranciou.

Možnosť tepelnej prípravy: 
Lahodnej rybe najlepšie vyhovuje jednoduchá príprava s minimom prísad (jemné bylinky, kmín, citrón, kuriatka, mandle, biele víno), pstruha je možné upiecť tak celého, ako aj filety na masle, grilovať s brušnou dutinou naplnenou bylinkami, pošírovať, smažiť alebo piecť v alobale. Vynikajúci je taktiež nakladaný či údený. Najpopulárnejšími spôsobmi prípravy sú pstruh namodro varený v ochutenom vývare s trochou vínneho octu alebo smažený po mlynársky obalený v ochutenej hladkej múke.

KAPOR

Druh ryby: sladkovodná
Pôvod: Slovensko
Produkt: poctivé rybie mäso

Mäso: Biele, v niektorých častiach prechádza pás tvrdého, mastného tmavého mäsa. 

 

Produkt je vhodný pre ľudí s histamínovou intoleranciou.

Kapry sú bohaté na minerály a vitamíny, najmä na vitamín B-12, fosfor, železo, horčík a zinok. Vďaka ich zloženiu sa predpokladá, že pomáhajú chrániť pred srdcovými chorobami, posilňujú imunitný systém, pôsobia protizápalovo a oneskorujú proces starnutia.

Možnosť tepelnej prípravy: 
varenie, vyprážanie, pečenie, dusenie, na pare, údenie

AMUR

Druh ryby: sladkovodná
Pôvod: Slovensko
Produkt: poctivé  rybie mäso

Mäso: Biele

Produkt je vhodný pre ľudí s histamínovou intoleranciou.

Chutné, šťavnaté a netučné biele mäso obsahuje veľa ľahko stráviteľných bielkovín, vitamíny A, D, B6 a B12, vápnik, jód, fosfor a draslík.

Možnosť tepelnej prípravy: Hodí sa na pestrú škálu úprav – dusenie, varenie, pečenie, grilovanie a smaženie, ideálne v cestíčku či trojobale. Je možné ho použiť na rybie ragú, do šalátov so zeleninou, upraviť na zelenine, na paprike, s bylinkami či na víne. Pečenie v alobale alebo papilote z papiera na pečenie bez použitia tuku je vhodné aj pre redukčnú diétu. Amurovi – rovnako ako inej kaprovitej rybe  – svedčí spoločnosť byliniek, húb a zeleniny. Predpokladom úspechu pri všetkých úpravách sú nižšie teploty, inak sa mäso vysuší.

SUMEC

Druh ryby: sladkovodná
Pôvod: Slovensko
Produkt: poctivé rybie mäso

Mäso: Pevné sumčie mäso obsahuje pomerne veľké množstvo tuku, je však ľahko stráviteľným a cenným zdrojom bielkovín. Obsahuje vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín a dodáva organizmu vitamíny A, D a vitamíny skupiny B. Okrem absencie šupín je veľkou prednosťou sumčieho mäsa minimálny obsah kostí.

Produkt je vhodný pre ľudí s histamínovou intoleranciou a deti.

Možnosť tepelnej prípravy:
Vďaka vyššiemu obsahu tuku sa hodí na úpravu pri vyšších teplotách, ako je smaženie alebo grilovanie, kedy sa časť tuku vypečie, ale mäso zostane veľmi šťavnaté. Mladšie a menšie sumce je možné pošírovať alebo dusiť. Mäso skvelo chutí v klasickom trojobale, pivnom cestíčku či bylinkovej kruste. Hodí sa aj na prípravu polievok – sumec a kapor sú neoddeliteľnou súčasťou maďarskej rybej polievky halászlé. Ryba sa dá tiež naložiť nakyslo a využiť na prípravu najrôznejších šalátov, v údenej forme patrí k rybím delikatesám.

JESETER

Druh ryby: sladkovodná,  
Pôvod: Slovensko,  
Produkt: poctivé rybie mäso

Mäso: Chutné biele rybie mäso s minimom kostí a vyšším obsahom tuku.

Mäso je vhodné pre ľudí s histamínovou intoleranciou a deti.

Možnosť tepelnej prípravy: 
Základným predpokladom úspechu je šetrné zaobchádzanie s korením. Odborníci odporúčajú mäso menších kusov tepelne spracovávať s kožou, ktorú je potrebné pred konzumáciou odstrániť, väčšie ryby potom stiahnuť a zbaviť podkožného tuku. Jeseter sa dá piecť vcelku, väčšie kusy sa filetujú, vhodnou úpravou je pošírovanie, smaženie a grilovanie. Odrezky poslúžia ako základ rybieho vývaru či polievky. Zaujímavou úpravou pochádzajúcou z ruskej kuchyne je šašlík.

ZUBÁČ

Názov: Zubáč veľkoustý,  
Druh ryby: sladkovodná,  
Pôvod: Slovensko,  
Produkt: poctivé rybie mäso

Mäso: biele jemné, chudé a chutné mäso,vzhľadom a chuťou mäsa podobné šťukám. Minimum kostí.

 

Produkt je vhodný pre ľudí s histamínovou intoleranciou a detí

Možnosť tepelnej prípravy: 
Zubáč je veľmi oblúbený v Rakúsku a Maďarsku. Možno  ho využiť na pripravu všetkých receptov vhodných pre šťuku. Je možné ho pomaly variť, dusiť na víne, smažiť v trojobale , alebo ochutenom cestíčku, piecť napríklad v soľnej kôrke či na masle , grilovať. Maso je taktiež vhodné na prípravu rybích plniek .
 

logotyp.png
bottom of page